ANRE schimbă metodologia de racordare a producătorilor de energie. Garanțiile ar urma să fie plătite înainte de ATR, pentru a elimina speculațiile

ANRE schimbă metodologia de racordare a producătorilor de energie. Garanțiile ar urma să fie plătite înainte de ATR, pentru a elimina speculațiile
Publicat: 02/02/2024, 19:57

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) vrea să modifice regulile de racordare la rețelele electrice, modificări legislative care vizează întărirea sistemului energetic, dar și eliminarea practicilor speculative privind avizele tehnice de racordare (ATR), care duc la întârzieri sau costuri suplimentare pentru clienții casnici sau operatorii economici serioși.

Conducerea ANRE a anunțat, vineri, că supune consultării publice reguli noi privind racordarea pe bază de licitație a locurilor de producere a energiei electrice la rețelele de interes public. Mai exact, ANRE a elaborat și publicat în vederea consultării publice, proiectul de ordin pentru aprobarea Metodologiei privind alocarea capacității rețelei electrice pentru racordarea locurilor de producere a energiei electrice, precum și pentru modificarea și completarea unor ordine ale președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei privind racordarea utilizatorilor la rețeaua electrică de interes public.

Reguli privind alocarea prin licitație a capacităților disponibile

Potrivit autorității de reglementare, noile reguli sunt propuse pentru punerea în aplicare a dispozițiilor art. 25 alin. (2^2) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare.

Mai concret, articolul menționat, introdus în lege în decembrie 2021, prevede că, în cazul în care operatorii de rețea nu dispun de capacități suficiente pentru racordarea tuturor capacităților de producere a energie electrice pentru care a fost solicitată racordarea, aceștia pot aplica metode bazate pe piață de alocare a capacității existente a rețelelor, conform reglementărilor aprobate de ANRE.

Conform oficialilor ANRE, elaborarea metodologiei are ca scop stabilirea regulilor privind alocarea prin licitație a capacităților disponibile în vederea racordării locurilor de producere/de consum și de producere noi, cu puteri instalate ale instalațiilor de producere a energiei electrice mai mari sau egale cu 1 MW. Dezvoltarea și administrarea platformei pentru licitații și organizarea activității respective se va realiza de către operatorul de transport și de sistem.

Scop: creșterea rezilienței sistemului energetic național

Președintele ANRE, George Niculescu (stânga), și vicepreședintele ANRE, Gabriel Andronache (dreapta)

Proiectul de ordin, subliniată reprezentanții autorității, prevede înlocuirea conceptului actual prin care se instituie obligația participării solicitanților de racordare la lucrări de întărire generale în rețelele electrice în amonte de punctul de racordare cu un mecanism de alocare a capacității rețelei electrice bazat pe licitație. Prin acest mecanism, sumele colectate prin licitație pentru lucrările suplimentare de dezvoltare a rețelei electrice, necesare pentru acoperirea cererilor solicitanților pentru alocare de capacitate, se utilizează de operatorii de rețea pentru dezvoltarea rețelelor electrice.

„Noua Metodologie are în vedere alocarea capacității disponibile a rețelei electrice prin metode de piață, și promovează un mecanism ce asigură un mediu concurențial care oferă o mai bună predictibilitate dezvoltării surselor de energie în sistemul energetic. Consider că prin implementarea acestui mecanism în cadrul de reglementare, solicitanții ce urmează să dezvolte locuri de producere cu puteri instalate mai mari sau egale cu 1 MW au posibilitatea securizării capacităților necesare în vederea racordării ulterioare la rețea, acest lucru conducând la creșterea rezilienței sistemului energetic național. Fiind in perioada de consultare publica, evident ca așteptăm propuneri, sugestii pentru îmbunătățirea formei publicate astăzi”, a declarat George Niculescu, președintele ANRE.

Totodată, elaborarea proiectului de ordin are în vedere revizuirea prevederilor Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 59/2013, cu modificările și completările ulterioare și ale actelor subsecvente acestuia, prin măsuri care se referă, în principal, la constituirea garanțiilor financiare care se prevăd în avizele tehnice de racordare (ATR) emise pentru locuri de producere/de consum și de producere noi cu puteri instalate mai mari de 1 MW.

Mai concret, metodologie prevede ca unii solicitanți să constituie o garanție financiară înainte de emiterea ATR-ului. „În vederea emiterii unui aviz tehnic de racordare pentru racordarea la reţeaua electrică de interes public a unui loc de producere/loc de consum şi de producere nou sau pentru aprobarea unui spor de putere, care conduce la o putere aprobată totală pentru evacuare mai mare de 1 MW la locul de producere/locul de consum şi de producere respectiv, operatorul de reţea solicită în condiţiile prezentului regulament ca utilizatorul să constituie o garanţie financiară în favoarea sa.

În acest caz, utilizatorul are obligaţia să constituie garanţia financiară înainte de emiterea avizului tehnic de racordare

Pe de altă parte, în situaţia emiterii unui aviz tehnic de racordare pentru racordarea la reţeaua electrică de interes public a unui loc de consum nou sau pentru aprobarea unui spor de putere, care conduce la o putere aprobată totală pentru consum mai mare de 1 MW la locul de consum respectiv, operatorul de reţea solicită în condiţiile prezentului regulament, prin avizul tehnic de racordare, ca utilizatorul să constituie o garanţie financiară în favoarea sa, dacă sunt necesare lucrări de întărire a reţelei electrice în amonte de punctul de racordare pentru crearea condiţiilor tehnice necesare racordării, utilizatorul are obligația să constituie garanția financiară în termenul prevăzut în contractul de racordare.

Valoarea garanţiei reprezintă 5 % din valoarea tarifului de racordare.

Soluții pentru prosumatori

Schimbările legislației secundare vin pe fondul creșterii abrupte a numărului prosumatorilor. Capacitatea instalată a românilor care și-au montat, în principiu, instalații de producere a energiei electrice pentru consumul propriei gospodării – a fost estimată de conducerea ANRE peste producția celor două reactoare de la Centrala nucleară de la Cernavodă până la finalul anului trecut. Numărul lor a sărit deja de pragul de 100.000, conform celor mai recente date oficiale, în contextul în care, la începutul anului trecut erau aproximativ 40.000.

„Puterea instalată a celor 101.605 de prosumatori, din octombrie 2023, a fost de 1.298,94 MW. Practic, la începutul anului, aveam 478 MW instalați, la sfârșitul lunii octombrie avem 1.298,94. Este clar că fenomenul este de evoluție. Estimăm că până la sfârșitul anului (2023 – n.r.) o să ajungem undeva la 1,5 GW. Am făcut comparația aceasta, la începutul mandatului, cu un reactor nuclear de la Cernavodă (1.400 MW – n.r.), iată că vom depăși două reactoare nucleare de la Cernavodă”, a declarat președintele ANRE, George Niculescu, pe 21 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă.

Pentru a atenua efectele asupra rețelelor sau întârzierile la racordare a altor prosumatori, implicit a sistemului energetic național, autoritățile analizează posibilitatea de a include în programul guvernamental Casa Verde fotovoltaice, prin care românii priesc finanțare pentru panouri solare, și fonduri pentru cumpărarea de baterii de stocare, după cum a confirmat și cu această ocazie Gabriel Andronache, vicepreședintele ANRE.

„S-a discutat la nivelul actorilor importanți, la nivel guvernamental, și având în vedere impactul pe care îl au prosumatorii, așa cum am văzut în datele prezentate și ceea ce înseamnă că anul viitor vom ajunge la 2.500 MW, în condițiile în care în solară, în continuare avem în momentul de față 1.552 MW, care sunt dispecializabili și urmează încă 1.000 MW, încă 155 MW e capacitatea de la Rătești, deci vom ajunge undeva la 3.300 MW, plus 1.000 MW anul viitor, deci 4.300 MW ne așteptăm –  la momentul respectiv, o să fie foarte important să avem și stocare pentru a aplatiza un pic aceste vârfuri pe care le aveam atât în consum cât și în producție. Și atunci în momentul de față s-a discutat și s-a luat în calcul ca în perioada următoare următorul program care se va face se să se facă inclusiv cu capacitate de stocare”, a precizat Gabriel Andronache.

Vicepreședintele ANRE a precizat că, în prezent, legislația nu le impune prosumatorilor obligația de instalare a unor dispozitive de stocare, ci aceasta este doar o recomandare, dar crede că, chiar și în cazul celor care nu vor apela la programul Casa Verde – care a avut de-a lungul anilor întârzieri – consumatorii se vor orienta către această variantă, încurajați de scăderea costurilor.

Proiectul de ordin și informațiile necesare pentru transmiterea de observații și propuneri de către părțile interesate, în termen de 30 de zile de la data publicării, sunt publicate pe pagina de internet a ANRE.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal